Saturday, July 2, 2011

[Mental Graffiti wk 26] De inval van Sark

Ik kan niet eens vinden op welke datum het precies was. In augustus 1990, in ieder geval.

In augustus 1990 vond de inval van Sark plaats.

Sark is een van de eilanden in het Kanaal, onderdeel van het Baljuwschap Guernsey maar met tot voor kort nog een eigen feodale Leenheer onder de Kroon en een Seneschalk. Sark is, zo te zien, nogal slaperig.

En in augustus 1990 verscheen er Fransman op het eiland, André Gardes, een werkloze nucleair onderzoeker. Hij droeg een half-automatisch wapen en kondigde aan de volgende dag precies op het middaguur het eiland over te zullen nemen. Hij hing zelfs postertjes op om de komende invasie aan te kondigen.

De volgende dag benaderde een vrijwillige veldwachter André Gardes, toen hij in de aanloop naar twaalf uur op een bankje het magazijn van zijn wapen verwisselde. "Mooi pistool heb je daar.", zei de veldwachter en sloeg de invasiemacht voor zijn bek.

En dit is alles wat het internet mij hierover wil vertellen. In augustus 1990 probeerde een Fransman het eiland Sark te veroveren maar faalde. "Het was een rare jongen.", zei de Seigneur van Sark, John Michael Beaumont.

Wat bewoog André Gardes? Hoe is het met hem afgelopen? Google en ik hebben geen idee.

Wat leuk dat dat nog kan, hè?

1 comment:

  1. Sark is geweldig - en dit verhaal versterkt mijn mening alleen maar! Auto's zijn niet toegestaan, de brandweer is een kar achter een tractor (naast tourisme is agri de meest popularire sector) en de gevangenis is een hok waar twee mensen in kunnen liggen, voor het laatst gebruikt om een toerist zijn roes in te laten uitslapen... Oh, en ze hebben heerlijk ijs!

    ReplyDelete