A Boundless Heart
Samen Dharma Lezen in GroningenA Boundless Heart is een gelegenheid om samen in Groningen Boeddha's onderricht te leren kennen, niet als theorie, niet als 'heilige tekst,' maar als iets wat heel intiem over onszelf gaat en over het leed en geluk dat we met alle wezens delen. Op deze pagina vind je de tekst van een uitnodigingsemail en een stukje over wat je kan verwachten


Hallo!


Je krijgt deze email omdat ik heb gehoord (of vermoed) dat je er misschien interesse in hebt om samen met andere aardige, intelligente, mediterende mensen in Groningen Boeddhistische teksten te lezen en te overdenken en ze je eigen te maken.


Dit kan namelijk gewoon. We hoeven er alleen maar mee te beginnen!


Je kan hieronder verder lezen over wat ik voorstel dat we gaan doen. Maar je kan ook meteen, leuk, enthousiast en spontaan als je bent, de enquete invullen.


Belangrijk: geef in de enquete sowieso je emailadres door als je mee wil doen of op de hoogte wilt blijven. Deze email is de enige email die je hier ongevraagd over gaat krijgen.


Iedereen is welkom! Stuur deze mail dan ook door aan wie je maar wil.


Groet in de dharma en hopelijk tot binnenkort!


Frank Sijbenga / A Boundless Heart

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Wanneer en waar?
Zolang we nog niet met zijn veertigen zijn, doen we dit gewoon in de woonkamers die we daar zelf voor over hebben. Het kan sowieso bij mij, en Jaap B. heeft ook al aangegeven dat het wel bij hem kan. Andere gegadigden mogen zich natuurlijk melden.


Laten we er rekening mee houden dat we allemaal denken dat we het druk hebben, en dus met 1 keer per maand beginnen. In de enquete kun je aangeven welk soort dag jou meestal het best uitkomt. Ik stel voor te streven naar een vast moment, naar het model van “elke laatste zondag van de maand.”


Wat gaan we precies doen?
We gaan contemplatief lezen. De beoefening van Boeddha’s Dharma bestaat uit luisteren, overdenken en mediteren. Wij gaan ons werpen op stap twee. Wat betekent wat ik lees eigenlijk en wat betekent het voor mijn leven? De woorden van de Boeddha en de grote leraren gaan tenslotte allemaal over onszelf, ook al zien we dat niet altijd meteen.


Zo lezen zal je practice verbreden en verdiepen, wat voor vorm van Boeddhistische je beoefening ook doet. Ook als die beoefening ‘snuffelen’ is. Iedereen is welkom.


Er zijn verschillende boeken en teksten die we kunnen lezen. Er worden een aantal titels genoemd in de enquete, waar je ook zelf suggesties kan doen. Onderaan deze email staan linkjes naar deze titels bij online boekhandels. Overigens: wát we ook gaan lezen, je hoeft het boek niet per sé zelf te hebben.


Er zijn ook een paar dingen die we niet gaan doen. We gaan niet mediteren, want daar zijn al genoeg groepen, centra en gelegenheden voor. We gaan geen ruzie maken. We gaan niet uitgebreid discussiëren over wie wanneer wel kan (of niet). Iedereen is welkom en het is niet erg om ‘s een keer iets missen of ergens niet op voorbereid te zijn. Echt.


Wat is A Boundless Heart?
Het emailadres wat ik hiervoor gebruik, vooral. Dit samen-lezen is een informeel initatief dat niet uitgaat van enige organisatie of Boeddhistische school. Dat gezegd hebbend, ondergetekende ziet als zijn leraar de 17de Gyalwa Karmapa Thrinley Thaye Dorje, het hoofd van de Karma Kagyu linie van het Tibetaans Boeddhisme.


OK, maar waarom A Boundless Heart?
Shantideva zegt in The Way of the Bodhisattva:


As when a flash of lightning rends the night,
And in a glare shows all the dark black clouds had hid,
Likewise rarely, through the buddhas’ power,
Virtuous thoughts rise, brief and transient, in the world.


Deze ‘deugdzame gedachten’, bodhichitta, de verlichtingsgeest, way seeking mind, hoe je het ook wil noemen, is het zeldzaamste en kostbaarste wat er in deze wereld is. Elke impuls die we hebben om verder te kijken dan onze eigen kleine aannames, verwachtingen en angsten is iets om te vieren en te voeden. Mogen de zaadjes van interesse in de rücksichtlose bevrijding van alle wezens die we zo her en der in onze geest aantreffen uitgroeien en ontbloeien tot het Onbegrensde Hart van een boeddha!


Ik heb nog een paar vragen.
Ja, je mag deze mail doorsturen naar vrienden, familie en kennissen. Graag zelfs!


Ja, je mag ook gewoon je emailadres doorgeven via de enquete (of door op deze email te antwoorden) als je niet van plan om mee te doen, maar wel op de hoogte wil blijven. Gewoon, omdat je dat leuk vindt.


Ja, jij mag ook meedoen. Ookal weet je niks van Boeddhisme en ben je linkshandig en kun je maar één keer per jaar, etc., enz. Iedereen is welkom.


I didn’t quite get all of this because my Dutch isn’t “you that.” Can I get some information about this in English? Sure! Please email me.


Andere vragen? Email me, yo.


Links.
Dzongsar Jamyang Khyentse, What Makes You Not A Buddhist


Wat kan ik verwachten?

Elke bijeenkomst in het kader van Boeddha’s onderricht, of het nu is om te mediteren, leren, contempleren of voor ritueel, is een soort Anonieme Alchoholisten voor wezens die lijden aan onwetendheid. Wanneer je er met een verstijfdere geest vandaan komt, met méér ideeën dan je had meegebracht, dan gaat er waarschijnlijk iets niet helemaal goed.
Wat ook maar je eigen reden is om mee te doen aan A Boundless Heart leesbijeenkomsten, het uiteindelijke resultaat is hopelijk dat je je meer kunt openen. Voor de dharma als de-werkelijkheid-zoals-ie-is, voor de dharma als Boeddha’s onderricht, en voor de wens om gelukkig te worden en leed te vermijden die alle wezens met elkaar delen.

We zullen dan ook elke bijeenkomst beginnen met ons te openen voor onze leraren, de Drie Juwelen en alle wezens. Je kan hiervoor meedoen met het reciteren van de traditionele verzen die worden uitgedeeld, maar je mag dit natuurlijk ook op je eigen manier doen.
Het bespreken van het boek dat we lezen gaan we zoveel mogelijk op een contemplatieve manier doen. Dat wil zeggen dat het niet gaat om loze discussies of het verzamelen van decoratieve kennis. We lezen hardop prikkelende passages en kijken dan, in gesprek met elkaar en de tekst, wat betekent dit voor mij? De stiltes die gaan vallen zullen minstens zo belangrijk zijn als wat er wordt gezegd.
Omdat dit geen cursus is, is het helemaal niet erg om er niet altijd bij te kunnen zijn. Ook hoef je geen speciale voorbereidingen te treffen, of zelfs het boek wat we bespreken te lezen. Je hoeft niks te zeggen en je hoeft ook je mond niet te houden. Je hoeft het met niemand eens te zijn en niemand hoeft het met jou eens te zijn. Iedereen is welkom.
Als we klaar zijn, dragen we de verdienste en al het goede karma wat we met elkaar hebben verzameld op aan de bevrijding van alle wezens. Ook hiervoor kun je vrijblijvend meedoen met de traditionele recitaties.

Eihei Dogen zei: To study the way of enlightenment is to study the self. To study the self is to forget the self. To forget the self is to be actualized by myriad things. Mogen we door het overdenken van de woorden van de boeddha’s en de bodhisattva’s onszelf écht leren kennen en alle wezens bevrijden!


FMKS 21012014

No comments:

Post a Comment