Tuesday, May 5, 2009

De morele les van Rupsje Nooitgenoeg


Het begint te gebeuren: mijn generatie (voorheen "deze") maakt zijn eerste babystapjes op weg om de "vorige" te worden.

Dit weekend was ik op een soort van combi-verjaardags- en kraamvisite bij vriendin K., die even in Nederland was met man en viermaandige boreling. Fantastisch natuurlijk, hoewel ik in alle eerlijkheid moet bekennen dat ik babys vooral in abstracto leuk vind (hoef ik me niet voor de schamen, kennelijk, meer mensen hebben dit).

Als cadeautje voor kleine D. had ik Rupsje Nooitgenoeg meegebracht. Een beetje vroeg misschien, maar ik heb er zelf zulke goeie herinneringen aan. Ook hier ben ik niet de enige in: Carle's boekje is inmiddels al 40 jaar oud, maar still going strong.

Nu ik het nog weer's doorbladerde viel me op dat in Rupsje Nooitgenoeg een totaal andere sfeer hangt dan in het hedendaagse kotervermaak, zoals ik dat op TV nog wel eens voorbij zie komen. Vandaag de dag lijkt het er toch vooral om te gaan kinderen de volgende Drie Morele Lessen mee te geven:
 • Er is niks belangrijker dan vriendschap/liefde (nou, vooruit...)
 • Of nee, het is het allerbelangrijkerste om de Kampioen te worden. Je vrienden zijn er vooral om jou daarbij te helpen (eh, pardon?)
 • En Kampioen worden doe je door je huisdier het huisdier van een ander in elkaar te laten rossen, óf (als je omgeving daar bezwaar tegen maakt) door kaartjes/flippo's/computerspelletjes te kopen (wtf!?)
De morele les van Rupsje Nooitgenoeg daarentegen is: er is een kort, kostbaar raampje in je leven waarin er niks mooiers in de wereld bestaat dan karton met gaatjes.

Ik weet wat ik zou willen dat mijn kinderen zouden leren...

(Copyright image: Eric Carle, under fair use)

5 comments:

 1. Test, dit is een test.

  ReplyDelete
 2. Zo, dit ziet er anders uit! Achtergrond is mooi [leidt wel wat af], aan het lettertype rechts moet ik even wennen. De kop 'bld sch pd' vind ik zwaar, nog al dreigend eerlijk gezegd. Rupsje Nooitgenoeg gaat nooooit verloren, yeh!!

  ReplyDelete
 3. 's Net tiffanyglas, die rijstvelden! Erg mooi.
  Ik ben er ook nog niet helemaal uit over dat courier-lettertype rechts. Vooral de gedeelten in bold maken op mij een vlekkerige indruk, omdat sommige letters (bijv. de m) helemaal dichtlopen. Maar verder een erg leuke herstijling!

  ReplyDelete
 4. I hear ya, I hear yah. Dat courier was inderdaad geen goed idee. Ook de kop is nu anders (kan nog wel wat werk gebruiken, maar de gedachte is al beter).

  ReplyDelete
 5. de kop is zo prima! En dat veranderde lettertype is ook goed.
  eh, who is E....????

  ReplyDelete