We staan d'r niet zo vaak bij stil, maar bijna alles is door iemand bedacht.
SMS bijvoorbeeld, dat is bedacht door Friedhelm Hillebrand.
En dat is nog maar een van de antwoorden op vragen die u zich misschien nog niet gesteld had in dit artikel van de LA Times. De titelvraag is echter: waarom 160 tekens?
Antwoord: omdat veel meer niet kon en dit ook wel zo'n beetje genoeg leek. Ansichtkaarten hadden tenslotte ook meestal maar zo'n 150 karakters tekst...
Een Duitser met een Franse slag; hoe Europees...
Het grappige is dat Hillebrand hiermee nog veel gelijker had dan hij dacht: hij had het SMS-protocol nooit echt bedoeld als primair communicatiemiddel, maar meer als iets waar technici eventueel info mee uit konden wisselen. (SMS gebruikt ook echt een soort servicetunnel; een extra kanaal náást het kanaal voor voice-verkeer. Vandaar dat er soms netwerkstoringen zijn waarbij je niet kan bellen maar wél SMS'en & vice versa.)
Maar 160 tekens blijkt dus niet alleen voldoende te zijn ("perfectly sufficient" dixit Hillebrand), het werkt zelfs stimulerend! Ik heb geen zin om er cijfers over bij elkaar te googelen, maar we kunnen d'r gevoeglijk van uitgaan dat de gemiddelde gebruiker meer SMS'jes stuurt per jaar dan diens gemiddelde grootouder ansichtkaarten stuurde per leven...
Inmiddels zijn er geen technische redenen meer om de hoeveelheid tekens te bottlenecken, maar Twitter bewijst dat er ook geen reden is om aan te nemen dat het SMS-format gauw een legacy system zal worden. Toch klinkt het achterliggende principe niet helemaal intuïtief als je het verwoordt:
Beperking van functie is niet noodzakelijk beperking van functionaliteit.Boeiend!
(via Lone Gunman / photo CC by Kalense Kid)
Impromptu b-day in Schoorl, 9 Mei v/a 18.00 bring food I have the booze. RSVP please
ReplyDeleteLove E
Eh, hoe laat &z?
ReplyDelete