Friday, February 6, 2009

Kroketten, de kazemat & de Ampelmann-test

Zo af en toe zie ik hier via de Google mensen binnenkomen met vragen over schildpadden. Aleen gaat deze website jammer genoeg helemaal niet over schildpadden.

Maar het steekt toch een beetje dat sommige van mijn bezoekers mijn nering noodgedwongen onvoldaan moeten verlaten. Vandaar dat ik me heb voorgenomen hier de drie meest gestelde schildpadvragen voor eens en voor altijd duidelijk te beantwoorden.

Zeg nu zelf: als ik geen expert was, zou ik mezelf dan Blinde Schildpad noemen?

  • Wat eet een schildpad?

Een schildpad eet kroketten. Ze hebben het vet en paneermeel nodig om hun schild glanzend en sterk te houden. De beste biologen zijn van mening dat een schildpad een wonder van de survival of the fittest is.

Kijk maar eens naar de bek van een schildpad!

Natuurlijke selectie heeft hem uitgerust met een soort hoornige snavel waarmee hij zelfs kroketten die al dagen achter het raampje bij de FEBO liggen probleemloos kan verorberen!

  • Hoe ziet een schildpad er van binnen uit?

Ik citeer:
"Als u door het rolluik aan de zijkant een schildpad binnentreedt, komt u eerst in de zghtn. lounge. Er wordt muzak gedraaid en er staat een aantal comfortabele stoelen waar oudere Bulgaarse heren hun krantje lezen.

Vanuit de lounge lopen slecht verlichtte zghtn. corridors naar de andere zghtn. vleugels van de schildpad (vleugels is hier, zoals u zult begrijpen, louter een technische term. De meeste merken schildpad hebben uiteraard al lang geen functionele vleugels meer). In deze vleugels treft u een brede variatie van winkeltjes en etensstalletjes aan waar u probleemloos dagen rond kunt zwerven zonder u ook maar een moment te vervelen.

Vergeet niet om ook een bezoek aan het hoofd (de zghtn. kazemat) van een schildpad te brengen! Hier bevindt zich een voordelige cocktailbar en het wijdse uitzicht vanuit de neusgaten (ofwel de zghtn. patrijzen) heeft reeds menig paartje ertoe genoopt elkaar in een woeste opwelling het ja-woord te geven. Kijkt dus uit wie u meebrengt!"
-Achille Bostrov, Het Schildpad: de Tao van de Krijger, Passau 1926

  • Is mijn schildpad blind?

Tja, da's een lastige.

Vakliteratuur beveelt de zogeheten Ampelmann-test aan: hecht uw schildpad met duct-tape aan een stevige plank. Bij kleinere schildpadden volstaan enkele stroken tape over het schild. Houdt er echter rekening mee dat het bij grotere en sterkere exemplaren nodig kan zijn om ook de poten, en eventueel de kop, apart te knevelen.

Positioneer nu een afstelbaar gebifurceerd instrument boven het cranium van uw schildpad. In de meeste gevallen volstaat een geopende snaveltang. Druk het instrument vervolgens krachtig en in een enkele beweging omlaag, in de oogballen van uw schildpad.

U weet nu zéker dat uw schildpad blind is.

Ik wil u er wel op wijzen dat vele chelonofielen de Ampelmann-test wreed en achterhaald vinden. Op het internet ciculeert momenteel in de tortoise dungeons een nieuwe test, ontwikkeld door Raven-Sky Rainbow van het het Holistic Kriya-Turtle Institute in Sedona, Arizona, die ik voor de volledigheid hier ook even kort wil beschrijven.

Zorg dat uw schildpad zich op haar/zijn gemak voelt. Creëer een omgeving waarin zij/hij zich rond in haar/zijn volledige schildpadheid kan uiten. Geef uzelf en haar/hem alle tijd om rustig de aarden en vraag haar/hem, rustig en in een sfeer van openheid en vertrouwen, of zij/hij blind is. Maak duidelijk dat niets wat zij/hij zegt zou betekenen dat zij/hij een mindere schildpad is

Terwijl u haar/zijn antwoord afwacht heeft u mooi de gelegenheid om uw chakra's eens goed te laten bezinken in de krachtige yin-energie van uw schildpad. Raven-Sky beveelt aan om de mantra "A'tuin, A'tuin, A'tuin" te herhalen.

Maar als het u mij nu vraagt, zou ik zeggen dat het schildpadden in't gemeen niet zoveel uitmaakt of zij blind zijn of niet. Als ze maar wat te vreten en te neuken hebben.

't Zijn geen grote lezers.

(Serieuze informatie over schildpadden betrekt
u bijvoorbeeld bij de Stichting Schildpad.)

7 comments:

  1. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!

    Eliza

    ReplyDelete
  2. dat geef ik door aan De Partij voor de Dieren en zij ontfermen zich wel over U, BARBAAR!!

    ReplyDelete
  3. Gnuif. Ik was al blij, nu ben ik nog vrolijk ook.

    ReplyDelete
  4. Het leukste stuk wat ik echt in tijden (en dan bedoel ik hele lange tijden) heb gelezen. Schitterend. Ik zal je humor ontzettend missen en zal dus wat vaker je site moeten bezoeken. (Ingrid)

    ReplyDelete
  5. Dat eten is duidelijk. Maar dat andere. Dat zal toch ook wel een vaak voorkomende vraag zijn, op deze website.

    ReplyDelete