Thursday, January 29, 2009

Lead Belly - Three Songs


Dit zijn (kennelijk) de enige bekende bewegende beelden van de legendarische Huddie William "Lead Belly" Ledbetter (1888-1949).

Als u nou van zowat dezelfde jaargang bent als ik, klinkt Lead Belly's geneurie aan het begin wellicht vagelijk bekend. En dat klopt. U kent waarschijnlijk Nirvana's cover.


Wijlen Kurt heeft ongelijk trouwens. Where Did You Sleep Last Night is niet geschreven door Lead Belly, hoewel hij het vaak heeft opgenomen. Het is een traditional, waarschijnlijk uit de zuidelijke Appalachen. De oudste bekende versie dateert uit 1917 en heette In the Pines.

Kurt Cobain zo nog weer eens terugziend realiseer ik me wel weer waarom niemand indertijd verbaasd was dat hij zich het leven benam. Treurig.

En dat was ook al weer in 1994...

4 comments:

 1. Nah! Nooit geweten dat Nirvana 'Pick a Bail o'Cotton' heeft gekovverd.

  ReplyDelete
 2. Ondanks mijn definitieve alto-status in 1994 vond ik Nirvana 'gewoon wel leuk'. Toen ik op een dag thuis kwam en mijn oom, die op de bank zat, mij vertelde dat een blonde jonge zanger zelfmoord had gepleegd, verbaasde mij dat. Wat mij nog meer verbaasde was dat Kurt Cobain zo'n alto-life-style symbool was geworden er jongeren waren die ook zelfmoord pleegden.

  ReplyDelete
 3. Tja, om van der junge Werther nog maar te zwijgen. Persoonsverheerlijking en massavolgzaamheid, het leidt tot malle dingen.

  ReplyDelete
 4. Misschien dat niet iedereen niet verbaasd was, inderdaad. Geschokt waren velen in ieder geval wel.

  Ondertussen was ik licht geschokt doordat ik, mij redelijk onschuldig afvragend waar ik dat melodietje toch maar weer van kende, ineens geconfronteerd werd met het feit dat ik oud wordt...

  De tijd... Ook al nooit een referendum over geweest.

  ReplyDelete