Wednesday, November 26, 2008

Tulku Urgyen Yangsi Rinpoche

Deze week is in Ka-Nying Shedrub Ling de reïncarnatie van Tulku Urgyen Rinpoche geïnstalleerd.

't Is een kreas jongkje.


Nou heb ik zo mijn twijfels bij het hele tulku-systeem; het is, voor mijn krietiese Westerse geest, wel héél erg ondoorzichtig allemaal. Het hele proces is ook zo vatbaar voor naargeestige politieke buikgriepjes als een oud, verward dametje voor tasjesdieven. En bovendien lijkt het mij pedagogische totaal onverantwoord om kleine jongetjes (of meisjes. In theorie, althans.) rücksichtlos uit hun familie weg te roppen en op te voeden als heilige prinsjes.

Hoewel je waarschijnlijk wel een heuse bodhisattva bent, als je daar niet volstrekt f*cked up van raakt...

Maar goed. Dat is mijn boerenverstand... Mijn boerenhart is simpelweg blij dat de lama's aan ons blijven denken.

Ik heb dat in ieder geval niet verdiend.

Dus: Mogen alle lama's lang leven! Mogen obstakels voor hun activiteiten verdwijnen zoals sneeuw smelt in de hitte van open vuur! Mogen in alle wezens bodhicitta ontstaan en nooit afnemen! En mogen wij allemaal de ongeboren dharmakaya, de onuitputtelijke sambhogakaya en de onstuitbare nirmanakaya manifesteren!

Lha Gyallo! Hoera!

No comments:

Post a Comment