Sunday, August 3, 2008

Veters en de 84000 lessen van de Boeddha

Wat de dharma betreft lijd ik enigszins aan expertisme (een italiaanse dharma-vriendin merkte ooit op: 'That boy, 'e is like a computer.') En op zich zit ik dan bij het boeddhisme goed. Er is namelijk nogal veel van.

Demotiverend veel, volgens sommige mensen. Maar:


Wie dit leest kan, denk ik, veters strikken. Sterker nog, je kan het waarschijnlijk in één beweging, zonder er bij na te denken.

Maar wat een onmogelijke handeling moet het hebben geleken toen je het voor het eerst leerde! Een onafzienbare reeks instructies waarvan je er op een gegeven moment ook nog eens achter komt dat de juiste volgorde van belang is! En die een onwaarschijnlijke fijnvingerigheid behoeven.

De dharma is een beetje hetzelfde. Op het eerste gezicht (nou ja, het tweede of derde misschien) is het allemaal echt belachelijk complex. 84000 lessen. 3 draaiïngen van het wiel. Hinayana, mahayana, vajrayana en mahamoedra. Studie, contemplatie en meditatie. Bodhichitta die in relatieve en absolute aspecten komt, relatieve bodhichitta in zijn varianten intentie en toepassing. Al die woorden!

Maar net zoals met veters strikken gaat het uiteindelijk allemaal om één beweging.

Als ik nu denk, in m'n beoefening: 'Dat was toevlucht nemen, en dan gaan we nu bodhichitta ontwikkelen. Daarna moet ik voor de visualisatie een vajrayana-geesteshouding aannemen. Straks komt eindelijk mahamoedra', dan oefen ik als een kind dat nog maar net een klein beetje kan veteren.De beginner's mind daarachter hoef ik op zich ook niet te verliezen. Liever niet zelfs. Maar het is wel goed om een soort natuurlijke souplesse te vinden en mezelf er af en toe op te wijzen dat er maar één juiste plek en één juiste tijd is om de Shakyamoeni's lessen in de praktijk te brengen.

Hier en nu.

Op dit moment en deze plek kan ik geen 84000 lessen toepassen. Maar is ruimte genoeg voor één beweging, één practice. Dat is voldoende. En dat is alle dharma die nodig is.

Alleen omdat eenvoud af-en-toe zo moeilijk te accepteren is, heeft Shakyamoeni Boeddha nog 83999 andere lessen gegeven, denk ik soms.

(Zie ook Ian Fieggen's veterwebsite)