Saturday, July 12, 2008

Circumzenithale boog (2)

Weet u nog? Een paar dagen geleden schoot Blinde Schildpad zich een circumzenithale boog. Nu is het zo dat deze schitterende boog in principe raakt aan de zogeheten supralaterale of 46º graden halo, maar dat dat eigenlijk nooit zichtbaar is.


Ter vergelijking: waar de gewone 22º halo in Europa gemiddeld honderd dagen per jaar zichtbaar is de circumzenithale slechts 13 maal (ik zit dit jaar al op 3!) te zien en maakt de grote 46º halo net 4,2 keer haar opwachting.


Maar, kijk, de techniek staat voor niets. Enigszins afwezig met de kleurverzadiging en het contrast van een van de andere foto's van de cz van de 9de spelend dook de supralateraal op!

Daar wordt ik nou blij van.

Overigens, wat misschien niet iedereen zich onmiddelijk realiseert: de circumzenithale boog bevindt zich rond het zenith. Recht boven je dus. De convexe kant wijst naar de zon.

(En als ik vind dat je zenith met een h schrijft, moet ik dat fijn zelf weten, OK?)

1 comment:

  1. Is goed, maar "ik wordt" gaat mij te ver. Hoe het zij; deugdscheppend te zien dat de halofilie onverminderd in je aderen vloeit!

    Dirq

    ReplyDelete