Sunday, July 20, 2008

Blinde Schildpad beveelt aan (2)

En we gaan verder waar we na deel 1 gebleven waren.

Overigens, even tussendoor: als (hopelijk pas) over een paar millennia de vraag zich voordoet wat die boeddhisten nou eigenlijk deden, de hele dag, zullen de archeobibliothecarissen antwoorden: zij schreven.

Nou kent de islamitische jurisprudentie een speciale categorie voor de هل الكتاب, de 'volkeren van het boek', waar boeddhisten bij tijd en wijle onder we/orden gerekend, toch? 'Volk van de pen' zou misschien toepasselijker zou zijn. Wie vaardigt er eens even een fatwah uit?

Maar wat zou ik ook al weer doen? Oh ja, de volgende drie aanbevelingen:


4. Zen Mind, Beginners Mind
, Shunryu Suzuki

Welliswaar voortkomend uit de Sino-Japanse Zentraditie en daarom enigszins buiten mijn Tibetaans geörienteerde expertise, sla ik dit boek toch met enige regelmaat open om te mijn voordeel te doen met de onmiddelijke, levende eenvoud die eruit spreekt. Als je niet wat je hier en nu doet tot beoefening kan maken kun je dat waarschijnlijk nergens en nooit. (Ook in het Nederlands beschikbaar, trouwens.)



5. The Great Path of Awakening
, Jamgön Kongtrül Lodrö Thaye

Het commentaar van de eerste Kongtrül Rinpoche* op de Zevenpunts Geestestraining. Dit is een van de nuttigste boeken die ik heb. Het praktische veranderen van je houding in de wisselvalligheid van het dagelijks leven is de enige manier echt te beoefenen zoals de bodhisattva's beoefenen. Je hoeft dit boek niet te lezen als je meer over de dharma wil weten, alleen maar als je meer met de dharma wil doen.


6. Words of My Perfect Teacher
, Patrül Rinpoche

Ah, de terecht onvermijdelijke Künzang Lama'i Zhallung! Technisch gesproken geeft Patrül Rinpoche uitleg over de ngöndro (of 'Basisoefeningen') van de Longchen Nyinthig, een pakket lessen binnen de Nyingma familie. Maar de achtergronden en uitleg die hij geeft is meteen bruikbaar voor elke ngöndrobeoefenaar in de elke traditie. Mag eigenlijk naast geen enkel meditatiekussen of prostratiebord ontbreken... (Ook dit boek is in het Nederlands beschikbaar.)

*) Voor wie hier zomaar binnen komt struinen: Welkom! En: neen, al deze Rinpoche's zijn geen familie. Het is een titel voor zeer gewaardeerde leraren (of lama's, één L) die letterlijk 'kostbare' betekent.