Thursday, July 24, 2008

Betekenisvol leven, eigenlijk niet moeilijk

Leuk dat u er bent, hoor. Maar wat doet u hier als u ook op de website DharmaTV naar het onderricht van gelongma Tenzin Palmo kunt kijken en luisteren?

Klik op het plaatje, doe jezelf en de wereld een plezier!

Nog niet geklikt? Kijk dan eens op de site van Jetsünma's klooster, Dongyu Gatsal Ling. Wát een opmerkelijke vrouw. Er is denk ik geen grotere voortrekker van de huidige beweging om de gelongma linie in het Tibetaans Boeddhisme te herstellen. Dat wil zeggen, de volledige ordinatie en daarmee waardering van nonnen.

Dat klinkt voor veel westerlingen niet zo indrukwekkend. Iedereen die voor het celibaat kiest moet wel van lotje getikt zijn, toch? Maar de deur die dit zal gaan openen voor Tibetaanse meisjes om, voor het eerst in veel opzichten, de dharma te beoefenen zal een belangrijke factor zijn in het behoud van de Tibetaanse cultuur.

En daarmee in het behoud van de levende dharma zelf.

(Z.H. de 12de Gyalwang Drukpa Rinpoche heeft haar inzet overigens onlangs publiekelijk erkend door haar de titel Jetsünma te geven. Zie het filmpje van haar installatie op Youtube: de verbazing op haar gezicht als Rinpoche haar de Drukpa liniehouders-kroon geeft, is even kostelijk als ontroerend [op ca. 4:50].)