Een van mijn fascinaties is dat de meeste denkbare informatie tegelijk volstrekt arbitrair en bijzonder precies is.
Zo is er op dit moment vrijwel zeker één en precies één langste Duitser die in de afgelopen 3 jaar en 8 maanden in Parijs is geweest. En nooit zal ik erachter komen wie dat is. Er is een onvoorstelbaar groot, maar exact aantal krill dat op dit moment in de oceaan rondzwemt. Maar er is, in elk geval totdat walvissen accountancy ontwikkelen, geen denkbaar doel dat met het bepalen van dit aantal gediend zou kunnen worden.
Nog leuker zijn gegevens die enerzijds arbitrair en precies zijn en anderzijds zo onontwarbaar verweven met onze perceptie dat we ons normaal niet eens realiseren dat ze er zijn.
Neem bijvoorbeeld ons formaat.
De Homo sapiens domesticus heeft denk ik een gemiddelde schofthoogte van zo'n 160 cm. Dit had net zo goed anders kunnen zijn. Als we, kosmisch gezien, marginaal groter waren geweest aten we olifantenshoarma en sloegen we schapen dood alsof het steekmuggen waren. De steekmug zelf zou net zo onbetekenend voor ons zijn als de stofmijt en het beerdiertje nu.
Even terloops maar arbitrair is onze perceptie van tijd, schitterend in beeld gebracht in deze fotoserie van Alexey Titarenko.
(via Kottke.org)
No comments:
Post a Comment