Wednesday, November 10, 2010

Stippelcode

Dit is een gastpost van Drabkikker.


Zoals u weet bakt Drabkikker aan de lopende band schriften, talen en codes. Deze heb ik gisteren bedacht, en aangezien het eerste wat ik ermee gecodificeerd heb een schrijfsel van Blinde Schildpad betreft is het appropriaat om 'm hier te posten. Binnenkort uitleg bij mij thuis; raadt u er in de tussentijd lustig op los, zou ik zeggen.

Update: Rightio, genoeg geraden. Hier de oplossing!

17 comments:

 1. Wat is dit nou toch weer?? Getverrrr.

  Eh, laat me raden: een soort geheimschrift, een code of zo. Maar dan iets met balletjes?

  ReplyDelete
 2. Hmm, de distributie lijkt mij niet binair balletje/geen balletje... Ik zie geen in het oog springende duplicaten (bv kolommen die hetzelfde zijn), dus geen eenvoudige substitutie. Hmmm.

  ReplyDelete
 3. Elke kolom heeft 13 balletjes (om-en-om staan ze hoger en lager, maar dat negeren we maar even).

  13 posities dus, met een switch "aan/uit". Als dat nou eens een binair getallensysteem is, waarbij elk getal een letter vertegenwoordigt: Eerste balletje = 2^0 = 1. Tweede balletje = 2^1 = 1. Derde balletje...

  Nee, dan kom je op een veel te hoog getal: Dertiende balletje = 2^13 = 8192.

  ReplyDelete
 4. Of nee: dertiende balletje = 2^12 = 4096.

  Maar dat is nog steeds eente hoog getal om een alfabet te definiëren.

  ReplyDelete
 5. Wacht even: 13 x aan/uit = 13 x 2 = 26, het aantal letters.
  Dit lijkt me een beter begin.

  ReplyDelete
 6. En die diagonale patronen, zou dat toeval zijn?

  ReplyDelete
 7. Geen balletje = 1, balletje = 2. En dan 13 keer, kom je maximaal op 26. Maar dan zou het niet uitmaken waar de balletjes staan; alleen het aantal is dan relevant.

  ReplyDelete
 8. Die diagonale patronen kunnen dus een afleidingsmanoevre zijn.

  ReplyDelete
 9. @Absent Martian
  (Ik praat even in mezelf:) Nee, onzin, want dan zouden er ook kolommen moeten staan die bijna leeg zijn (a = 1 balletje).
  En het moet een schrijfsel van BS zijn??

  ReplyDelete
 10. Ik meende even dat het iets met een vlakvulling van honingraatpatronen was, maar dat is het geloof ik toch ook niet.

  ReplyDelete
 11. Ha! Op zich zitten jullie in de goede richting, op zich ook niet.
  Hoe het zij: zonder te weten wat er staat is het concept moeilijk te doorgronden; daarom verklap ik bij dezen dat de tekst één van Schildpad's Friese Kwatrijnen is. Aan u de ontpuzzeling hoe dat er staat.

  ReplyDelete
 12. Hier heb ik echt geen geduld voor, maar ik vind het er wel mooi uitzien!

  ReplyDelete
 13. Fijn, dat helpt. In dat geval is de mogelijkheid van kolommen uitgesloten, want alle Friese kwatrijnen (mooie gedichten, trouwens, BS -- die kende ik nog niet van je) hebben ook een a. (Eerst was ik even bang dat er zoiets als semper ubi sub ubi zou staan, maar dat is dus niet het geval.)
  We zijn dus nog niet veel verder...

  ReplyDelete
 14. Iets links van het midden zie ik Afrika liggen. En dat water er rechtsboven zal dan de Kaspische zee zijn, denk ik? Hm, volgens mij ben ik er bijna.

  ReplyDelete
 15. Heel goed! Nou, en als je dat vervolgens achterstevoren in een draaiorgel steekt dat door een éénarmige gebochelde Bask wordt aangezwengeld, de bewegingen van zijn linkerheup in sinussen omzet, dat 7,3x vertraagd afspeelt ten overstaan van vier bultruggen bij driekwart maan en in Zweeds braille noteert wat ze terugzeggen, dan ben je er nòg bijnaër. Maar dan natuurlijk wel met de x- en y-as omgedraaid, anders krijg je gekke toestanden.

  ReplyDelete
 16. Zijn er nou 56 of 57 kolommen? En waarom? Zo'n kwatrijn heeft toch al gauw 120 of 130 tekens...

  ReplyDelete
 17. @ Nynke:

  1. 56;
  2. Omdat die bultruggen het anders niet snappen;
  3. Je vergeet dat sinussen eigenlijk een soort tangensen zijn, maar dan anders.
  4. Ga anders even de update bekijken.

  ReplyDelete