Thursday, June 4, 2009

Het nomadische Cabal, Tank Man & de profetieën van Canada Bill Jones

Eigenlijk had Blinde Schildpad zich voorgenomen niet te gaan stemmen voor het Europees Parlement, dit jaar.

Mijn meningen over het morele karakter dat je waarschijnlijk moet bezitten als je je vrijwillig met de professionele politiek inlaat zijn sowieso al niet zo vleiend, maar Europa... met dat hele Brussel-Straatsburg-verhaal... alsof de tasjesdief je breed grijnzend nog even om je pincode vraagt.

Een dergelijk cabal wil ik niet valideren met mijn participatie. Maar:


Vandaag is het ook 20 jaar geleden dat de Volksrepubliek China* op het Plein van de Hemelse Vrede bloedig een protest van studenten, intellectuelen, arbeiders, soldaten (burgers, zeg maar) neersloeg. Het is nog altijd onbekend hoeveel doden er die dag zijn gevallen.

Het huidige Europa mag dan op z'n best een hemidemokratie zijn ("U stemt, wij kiezen."), maar mopperend desondanks je eigen ding kunnen doen in het miezerige pisregentje van een hemidemokratie is ongetwijfeld te verkiezen boven generaties schoolkinderen die op moeten groeien onder de lithografische blik van vadsige schizoïden die keizertje spelen vanuit de puinhopen van de geschiedenis.

...en dat het enige wat je dan nog kan doen is je overhoop te laten schieten op een winderig plein & hopen dat iemand het in godsnaam, in godsnaam, heeft gefilmd.

Dus ik heb toch maar gestemd, zij het blanco. Met een beetje in't achterhoofd, uit American Gods† van Neil Gaiman:
“You know,” says the man in the light grey suit, when his drink arrives, “the finest line of poetry ever uttered in the history of this whole damn country was said by Canada Bill Jones in 1853, in Baton Rouge, while he was being robbed blind in a crooked game of Faro. George Devol, who was, like Canada Bill, not a man who was averse to fleecing the odd sucker, drew Bill aside and asked him if he couldn’t see that the game was crooked. And Canada Bill sighed, and shrugged his shoulders, and said ‘I know. But it’s the only game in town.’ And he went back to the game.”
*) Waarbij volks- als in kinder-, republiek als in vriend en China als in Marc Dutroux.
†) Geen slecht boek, maar ook geen heel goed boek. Neil, dude, less ink, more zing!

1 comment: