Wednesday, April 1, 2009

"Hoe word ik depressief?" in zeven eenvoudige stappen

Stappen 4 & 5

Ik word met de dag depressiever, de laatste tijd.

Dat is op zich niet iets om je zorgen over te maken, want depressies, zoals alle gevoelens, gaan gewoon vanzelf weer over. Maar ik kan me voorstellen dat veel van mijn altijd zonnig gestemde, immer goed-gemutste lezertjes zich afvragen Goh, Blinde Schildpad, ik wil nou ook wel's gedeprimeerd raken, maar hoe krijg ik dat voor mekaar?

Laat ik u dat nou eens haarfijn uitleggen... Na stappen 1 t/m 3, vandaag nummer 4 & 5!

4. Negeer het heden

Ik hoop dat u uw huiswerk heeft gedaan en inmiddels een passend trauma heeft gelocaliseerd. Ik ben toch zo benieuwd wat het is!

Is het iets op uw werk? Voelt u dat u vast zit in een geestdodende sleur? Dat u, gezien uw vorderende leeftijd, geringe talenten en beperkte sociale vaardigheden, niet mag verwachten ooit nog dat stoffige kantoortje met die cheap-ass Dell-bak te zullen ontsnappen? Wat érg voor u!

(Ik ben niet echt geïnteresseerd, hoor. Maar het is goed als u in ieder geval dénkt dat ik dat wel ben. Cultiveer de onwrikbare zekerheid dat iedereen, zodra u binnen komt, onmiddelijk ziet dat u een zielig geval bent en onmiddelijk medelijden met u heeft.

Wanneer u zich hier goed van overtuigd heeft, kunt u een hellekring dieper gaan: iedereen herkent u als hopeloos type en zegt medelijden te hebben. Maar niemand meent het. Met al hun geld, borsten, titels, lieve kinderen, hits & voortuinen, weet iedereen ook wel dat ze veel en veel beter zijn dan u.

Loopt u echter niet te hard van stapel: echte paranoia kunt u in eerste instantie beter aan de professionals overlaten.)

In ieder geval gefeliciteerd met uw griefje! Ik voel dat u klaar bent voor de volgende stap! Als we met iets anders bezig waren, gaf ik u een schouderklopje...


Dus. Stap 4, héél makkelijk: negeer gewoon ten allen tijde het heden.

Steek al uw tijd en energie in wat u had kunnen doen, als... en wat u zou kunnen doen, als... Evalueer, concludeer, karakteriseer, analyseer, recreëer, confabuleer, herwaardeer, lardeer, absorbeer, combineer, speculeer, redeneer en masturbeer over uw verleden en toekomst alsof u echt niets beters te doen heeft, vandaag.

Het makkelijke van al dat 'toen' en 'straks' is dat ze er eigenlijk helemaal niet zijn. Ze bestaan helemaal niet. En dus is alles wat u d'r over zegt in principe waar. Mensen die wél filosofie gestudeerd hebben (iets waarvoor u de cojones nooit heeft gehad) noemen dit principe: ex falso sequitur quodlibet. Met andere woorden, hoe slecht, dom, lui en verwerpelijk u ook bent, gelijk heeft u altijd!

Mocht u echter onverhoopt uw wilskracht verliezen en per abuis koel en helder uw huidige situatie in ogenschouw nemen, zult u waarschijnlijke zien dat het allemaal wel meevalt. Wellicht denkt u Ach, het is misschien klote dat ze mij niet zo leuk vind als die boy-slut waar ze het nu mee houdt, maar ik zit hier op een hele planeet vol andere vrouwen... etc. enz.

...woesj! ...weg depressie!

Dus, wees gewaarschuwd: vermijdt het nu. Een echte zielepoot gebruikt het leven dat hij leeft uitsluitend om na te denken over de levens die hij had kunnen leven.

5. Location! Location! Location!

Stel, u gaat de deur uit. Misschien is het eigenlijk wel lekker weer. Misschien komt u wel aardige mensen tegen. Misschien raakt u, Jehova verhoede, wel ergens door geïnspireerd...

Depressie gedijdt alleen in eigen grond. Ennui is een worstje in eigen sap.

Bij voorkeur blijft u lekker in bed. Maar torn in ieder geval niet aan uw routines.

Koester uw inertie in zulken maete dat u geen groter gruewel zoude connen bevallen dan dat er ongevraagd dingen veranderen in uw omgeving. Elk TV-programma dat van zender of slot verandert, elke keer dat uw buurtsuper besluit de hagelslag in een nieuw schap te zetten is een dolksteek in uw, toch al zozeer verwonde en gekneusde, hart.

Dit geeft u ook mooi de gelegenheid om tegen iedereen die te fatsoenlijk of langzaam is om u te ontlopen uw beklag te doen over wat "ze" u allemaal niet aandoen, wat meteen een mooi brugje is tussen punt 3 van deze cursus en het zesde punt, dat we later deze week nog zullen bespreken.

Ondertussen wenst Blinde Schildpad u veel succes in uw pogingen om uw leven grondig te verpesten! En onthoudt: in elk blij mens zit een minuscuul, waardeloos hondsvot dat binnen wil blijven.

Met de gordijnen dicht.

Stappen 6 & 7 volgen verderop in de week!

4 comments:

 1. Damn, wat confronteus! Keep 'm coming...
  N.B. Is de Pessimist Mug misschien nog een leuk accessoir? http://despair.com/pessimistsmug.html

  ReplyDelete
 2. Scherpe observaties, voor een blinde schildpad. Als trouwe volgeling ben ik nu al benieuwd naar de 7 stappen naar geluk!

  ReplyDelete
 3. Ben je zo depressief dat je geen kans meer ziet de bl.sch.pd. op z'n pad te volgen? Ik mis de dagelijkse verrassingen!!

  ReplyDelete
 4. Stap 6: laat je bloglezers zó lang op stap 6 en 7 wachten dat ze het opgeven en nooit meer op je blog kijken en zèlf allemaal goeie manieren vinden om depressief te worden zoals binnen vier jaar een heel dik en wijs boek moeten schrijven en daar nu nog maar krap vijf maanden voor hebben terwijl ze al hun geld hebben opgemaakt aan een minimal music-festival.

  ReplyDelete