Monday, February 2, 2009

Edgy marketing uit overgrootvaders tijd

We schrijven het jaar onzes Heren 1903. Giuseppe Melchiorre Sarto wordt paus. Orville Wright maakt de eerste vlucht in een gemotoriseerd vliegtuig in Kitty Hawk (NC). Thomas Edison vecht met George Westinghouse de War of the Currents uit: gaat Usanistan aan Edisons gelijkstroom of aan Tesla's wisselstroom?

Ondertussen ontdekten de dierverzorgers van het Forepaugh Circus op Coney Island (NY) bijna iets belangrijks. Bijna. Dat olifanten niet graag mishandeld worden werd uiteindelijk pas in 1973 ontdekt door The Amazing Tartarugino van het staatscircus van Kazachstan. En ze hadden nog zo'n mooie kans gehad toen olifant Topsy een dronken trainer doodde die haar brandende sigaretten probeerde te voeren.

Het was haar derde kill in evenveel jaar.

Enfin, in plaats van Topsy een iets hogere standaard van verzorging te bieden, besloten haar eigenaren dat ze dood moest. Helaas pakte de cyanide die ze haar voerden niet. En ophangen vond men wreed...

Maar gelukkig, nooit te beroerd om de samenleving een handje te helpen, bood Edison aan om Topsy te electrocuteren. Met wisselstroom, want dat was natuurlijk véél gevaarlijker dan zijn eigen gelijkstroom.

Er kwam een publiek van 1.500 man op af.

En voor wie er niet bij kon zijn om te zien hoe slecht, gevaarlijk & vernietigend wisselstroom was, had Edison de film. En die film, die is er nog.

Ik adviseer u even na te denken voordat u op play klikt. Het is tamelijk afschuwelijk.


(via Damn Data en de BBC)