Sunday, January 11, 2009

Van die kleine dingen

Laten we weer eens iets lekker in een nieuw perspectief zien, wat dacht u daarvan?

Pakweg 70% procent van het oppervlak van de Aarde is bedekt met water. Dat klinkt als veel, maar in feite valt dat wel mee (of tegen). Het is namelijk nogal een dun laagje: eerder wat condens dan een echte plas, eigenlijk.

Ter illustratie: de aarde heeft een gemiddelde diameter van 12.742 km. Met zo'n 11 km is de Marianentrog het diepste punt in de oceaan. Da's een afwijking van slechts 0,086%. De gemiddelde diepte van de oceanen is echter maar 3,8 km, ofwel 0,030% van 's aardkloots diameter.

Nou wou ik dit vergelijken met de diepte van de ribbels van vingerafdrukken ten opzichte van de dikte van een vinger. Ik schat namelijk dat die namelijk een paar ordes van grootte dieper zijn dan de Marianentrog, in verhouding. Maar tot mijn niet ongeringe verbazing kan ik hier geen harde cijfers over vinden op de interwebs!

Ik ben geschokt! Als dát al niet online te vinden is, wat is er dan nog meer niet te vinden! En wie moet ik daarop aanspreken?

Gelukkig heb ik ook ooit wel eens horen beweren dat de aardbol gladder is dan een standaard billjartbal. En daar kan ik wel een referentie voor vinden.

Wat ik maar wil zeggen: we hebben gewoon niet al te veel ruimte voor water. Het is op z'n best genoeg voor een vochtige plek...


Links al het water op de planeet, tot een knikker gerold. Rechts de atmosfeer.

Daar is ook al nait veul van.

(plaatje via The Long Now Blog, oorspronkelijk van Dan Phiffer)

1 comment:

  1. Waarom zijn oceanen niet dieper? gewoon 200km of zo. Hoewel bergen natuurlijk ook niet al te hoog zijn, hebben oceanen iets mystieks, waardoor je ze dieper verwacht. Bergen zouden ook iets mystieks hebben, als ik er niet op had gestaan, in de gure wind. Als ik een trog op enkele km diepte heb getrogd vind ik er waarschijnlijk ook weinig trancedente ervaringen, of het moet door de bijzondere invloed van een paar km water op m'n hoofd zijn...

    ReplyDelete