Friday, December 12, 2008

Ik los de kredietcrisis even op, ok?

Dit is een van die dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze vind: er is er geen enkele reden waarom dingen niet mooi zouden hoeven zijn.

Ook wanneer ze first and foremost praktisch moeten zijn.

Henry O. Studley (1838-1925) was orgel- en pianobouwer en maakte deze gereedschapskist. De kist bevat kennelijk 300 stukken gereedschap (en 1 maçonniek symbool) en bevindt zich tegewoordig in het Smithsonian.

Kent u de Broken Window Theory? Ze is vernoemd naar een krantenartikel, waaruit Wikipedia citeert:
Consider a building with a few broken windows. If the windows are not repaired, the tendency is for vandals to break a few more windows. Eventually, they may even break into the building, and if it's unoccupied, perhaps become squatters or light fires inside.

Or consider a sidewalk. Some litter accumulates. Soon, more litter accumulates. Eventually, people even start leaving bags of trash from take-out restaurants there or breaking into cars.
Met andere woorden: in een verloederde omgeving verloedert ook ons gedrag. Dit kan uitmonden in een vicieuze cirkel van criminaliteit, schulden &c.

Blinde Schildpad vraagt zich af: zou dit principe ook toepasbaar zijn op het niveau van afzonderlijke consumentenproducten?

Gebruik ik een mooi en goed werkend product voorzichtiger en met meer plezier dan een acceptabel werkend, maar lelijk, product? En gebruik ik het daarom langer (en misschien zelfs beter)?

Het lijkt me niet onwaarschijnlijk.

De huidige economische crisis vindt, voor zover ik het allemaal begrijp, vooral haar oorzaak in onze neiging om ongebreideld te consumeren. We kopen meuk die we niet nodig hebben en vervangen meuk die niet echt stuk is. En daar gebruiken we geld voor wat we niet hebben. Geen wonder dat die engel zich afvraagt waar hij zijn trompet ook maar weer had gelaten...

Doordenkend: zou een nieuwe esthetische moraal (om maar's een term te verzinnen) een rol kunnen spelen in het leggen van een stabiele basis voor de wereldeconomie post-crisis?

("The Studley" via zo her-en-der op het web, maar kennelijk oorspronkelijk hiervandaan. Zie wat de Broken Window Theory betreft ook Jason Kottke's toepassing ervan op webdesign.)

No comments:

Post a Comment