Tuesday, November 4, 2008

We put the "cracy" in "democracy"!

Dilbert-authekenaar Scott Adams profeteert:
I wonder if today will be remembered as the last day of the Republic. If Obama gets elected, lots of McCain supporters will be displeased, but I would expect an orderly transition of power. That's one possibility.

The other possibility is that McCain is elected and there is widespread suspicion, founded or not, that the election was rigged. That, for all practical purposes, will be end of the Republic. Citizens will take to the streets, the lame duck administration will declare martial law, half the country will stop paying taxes, and we will begin the long slide toward a Mad Max economy.

Niet ondenkbaar. Ik kan mij het vage vermoeden toch niet helemaal uit de pels schudden dat de polls reflecteren dat veel Amrikani's wel op Obama willen kunnen stemmen, maar dat in het stemhokje toch zal gaan blijken dat ze dat alleen zelf liever niet willen.

Met een zwarte president zou tenslotte het Witte Huis maar binnen de kortste keren vol ho's zitten, het kabinet vol homey's en de minibar in de presidentiƫle limo vol fo'ties en wiet...

Hoe dan ook, woonde ik in Usanistan zou ik wellicht voor de zekerheid toch maar alvast een rugzak met een paar blikjes Smac, een zaklantaarn en een blaffert klaarleggen en al mijn Krugerrands in de voering van mijn jas naaien.

Overigens, als ze daar denken nu een "republiek" te zijn, dan toch in ieder geval eentje waarin de relatie tussen het electoraat en zijn meest zwaarwichtige vertegenwoordiger, laten we zeggen, nogal bijzonder georganiseerd is.

Dit opiniestukje in The New York Times suggereert dat er een scenario denkbaar is waarbij een president rechtmatig verkozen wordt met de steun van 22% van het electoraat, oftewel 16% van de gehele Usanistaanse bevolking.

...we put the "cracy" in "democracy"...

Neen, met zo'n fantastisch systeem thuis wil ook best met gevaar voor lijf en leden in d'een of d'andere woestijn besnorde tirannen afknallen.

Zoals gezegd, hoe dan ook. We zullen wel ziet wat het wordt.

No comments:

Post a Comment