Monday, October 20, 2008

Apina Tyyli - Miksi minun myydä tyttäreni että Olmeekit paskiainen?

Muziek die niet bestaat (2)


Apina Tyyli - Miksi minun myydä tyttäreni että Olmeekit paskiainen?
(2003)


Acoustische acid ambient uit Finland. Apina Tyyli is een eenmansproject van DJ, televisiepersoonlijkheid en volksdichter Matti Meikäläinen. Deze CD, waarvan de titel te vertalen is als Wie zag de herfsttij der Olmeken?, is het derde deel van een vijfdelige serie waarin Meikäläinen de teloorgang van verschillende inheemsche culturen beweent. Critici zijn het er wel zo'n beetje over eens dat we hier te maken hebben met een pretentieuze kloteplaat.

Meikäläinen schrijft in het hoesje:

Yin en yang. Zomer en winter. Nacht en dag. God en duivel. Dit is de strijd, de eeuwige cirkelgang van de mens en de natuur waarin de Olmeken eeuwig ondergaan en eeuwig opgang doen. Hun machtige beeldhouwwerken, mysterieuze, doofstomme hoofden, verspreid door het ondoordringbare regenwoud, zijn de getuigen die de wildernis in de mens zelf gadeslaan, als door stenen telescopen. Zij zien, maar spreken niet. Zij horen, maar vertellen niet verder. In hun tongloze monden, vertrokken tot een dierlijke grijns, eindigt de geschiedenis maar begint de tijd.

Deze muziek moet dan ook niet gezien worden alsof zij door mij is geschreven. Eerder stroomt zij door mij, als de regen in de jungle, en is zij de stem, de klank, van de stemloze, naamloze Olmeek die ons aankijkt uit de onbeschreven streken van wereldziel die wij allen delen.


'nuff said.

No comments:

Post a Comment