Tuesday, July 1, 2008

Blinde Schildpad beveelt aan

Vanavond kwam op de meditatieavond van het Boeddhistisch Centrum Groningen de vraag op welke boeddhistische boeken ik mensen zou adviseren te lezen. Nou lees ik tamelijk veel boeddhistische boeken, maar misschien mag ik u voorstellen aan een paar van mijn beste vrienden...

1. What Makes You Not A Buddhist, Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche

Khyentse Rinpoche, bekend van films als The Cup en Travellers and Magicians, introduceert dé essentiële punten van de visie van Boeddha's leer. Denk je dat er dingen zijn die blijven? Denk je dat er emoties zijn, zoals gehechtheid of boosheid, waar je uiteindelijk iets anders aan over houdt dan meer pijn en leed? Denk je dat er ergens, op een of andere manier toch een "ik" is? Denk je dat je weet wat verlichting is en dat in woorden en concepten kan vatten? Als het antwoord op een of meer van deze vragen "Ja, eigenlijk wel" is, dan ben je geen boeddhist.


2.
Blazing Splendor, Erik Pema Kunsang en Marcia Binder Schmidt

De memoires van Tulku Urgyen Rinpoche. Zowat elke rol die je in de Dharma in Tibet kon spelen, heeft Tulku Urgyen gespeeld: jonge reïncarnatie, leerling, leraar (soms tegen heug en meug), vader, diplomaat en bovenal yogi. Tussen alle verhalen die Rinpoche vertelt alsof hij naast je zit met een pilsje en een foto-album, ruist de adem van Dzogchen en Mahamudra, de ongekunstelde hartsbeoefening die het levensbloed van de praktijklinie is.


3. Rainbow Painting
, Tulku Urgyen Rinpoche

Dezelfde Lama, van wie, wat mij betreft en om een "tibetisme" te gebruiken, elk woord daadwerkelijk de onsterfelijke nectar van wijsheid is. Deze transcripties van zijn onderricht zijn bijna (bijna!) net zo goed als rechtstreeks lessen te ontvangen. Dit is overigens niet in weinig te danken aan Erik Pema Kunsang, Rinpoches vertaler en met recht een van de grote, gróte, helden van de introductie van de Dharma in de niet-tibetaans-sprekende wereld.

Binnenkort meer! (Edit 20072008, nu dus)

No comments:

Post a Comment